Przepis na stir fry z warzywami, kurczakiem i masłem orzechowym

Lubisz orientalną kuchnię? A wiesz, co bardzo dobrze pasuje do azjatyckich dań? Masło orzechowe. Jest częstym składnikiem sosów. Trudno się dziwić  – nadaje potrawie fantastycznie orzechowej nutki i nieodmiennie zachwyca podniebienie każdego smakosza. Jeśli chcesz się przekonać, koniecznie spróbuj przygotować  stir fry z warzywami, kurczakiem i masłem orzechowym. Częsty problem stanowi wymieszanie grudowatego i zbitego masła z resztą składników. Ale mamy na to sposób: płynne masło orzechowe, czyli Nutchup. Dzięki jego unikalnej konsystencji błyskawicznie stworzysz smakowity sos.

Składniki potrzebne do wykonania potrawy:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 średniej wielkości brokuł
– 3 średniej wielkości marchewki
– 2 cebule
– 200 g makaronu chow mein
– 1 łyżka oliwy
– pieprz
– sól

Składniki potrzebne do przyrządzenia sosu na bazie masła orzechowego:
– 2 łyżki masła orzechowego (idealnie nadaje się płynne masło orzechowe Nutchup)
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka cukru
– 1 ząbek czosnku

1) Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki.

2) Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy.

3) Pokrój brokuł, marchew oraz cebulę.

4) Dodaj warzywa do kurczaka i smażyć przez chwilę.

5) Dopraw pieprzem i solą.

6) Wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, cukier i drobno posiekany czosnek. Starannie wymieszaj wszystkie składniki sosu orientalnego. Z Nutchupem jest to naprawdę proste, gdyż nasze masło ma płynną i pozbawioną grudek konsystencję!

7) Wlej sos na patelnię i przysmaż przez minutę, wciąż mieszając.

8) Zagotuj dwa litry wody. Do wrzątku wrzuć makaron chow mein. Po 4 minutach odcedź.

9) Dodaj makaron do reszty dania i smaż przez chwilę.

Ten przepis jest naprawdę szybki i prosty, więc możesz w każdej chwili wprowadzić do swojej kuchni powiew Orientu. Masło orzechowe Nutchup dodane do sosu znakomicie komponuje się z mięsem i warzywami. A jego płynna konsystencja znacznie ułatwia przyrządzenie potrawy. Mamy nadzieję, że będziesz często wracać do tego niezapomnianego smaku. Smacznego!